Steigerhout, steigerbuizen, schroeven en bouten: industriële meubels zien we de laatste jaren in toenemende mate. Het is niet eens zo moeilijk om dit zelf te maken. Dat past helemaal in het beeld van duurzaam bouwen. Om een voorbeeld te geven van een eenvoudig meubel dat in ieder interieur past, hebben we er hieronder een omschrijving geplaatst voor het maken van een industriële salontafel.

Er zijn verschillende soorten onderstellen, maar hier beschrijven we een salontafel die eenvoudig te bouwen is. Daarnaast kun je meer meubels maken die dezelfde basis hebben. Daarvoor is het vooral belangrijk dat je langere buizen koopt. Je kunt zelf kant-en-klare pakketten online kopen die je in een handomdraai in elkaar schroeft. Met inbussleutels worden de buisverbinders aangedraaid. Voor het steigerhouten tafelblad hoef je geen moeilijke houtverbindingen te maken.

Benodigdheden

 • Onderstel:
  Bij dit voorbeeld heb je 2 lange buizen van 100 centimeter nodig, die een doorsnede van 27 millimeter hebben. Dit is voor de lengte van de tafel. Voor de breedte heb je 4 buizen van 50 centimeter nodig met dezelfde diameter. Voor de hoogte is 32 centimeter genoeg, met eveneens dezelfde doorsnede van 27 millimeter. (Je kunt hier aanpassingen in doen natuurlijk als je een andere hoogte wil of de tafel in zijn geheel een andere omvang wil geven. Dan moet je wel het formaat van het tafelblad natuurlijk ook veranderen) Verder heb je 4 kniestukken met een maat van 27 millimeter, 4 3-weg kniestukken (zelfde maat) en 2 kapbeugels nodig (zelfde maat). Als je geen kant en klaar pakket wilt maar een eigen ontwerp in je hoofd hebt, dan kun je nog steeds online buizen en onderdelen bestellen.

 • Tafelblad:
  koop planken met een breedte van 195 millimeter en 30 millimeter hoogte. Daar moet je van hebben: 3 planken van 120 centimeter lang, 2 van 49,5 centimeter lang. Je kunt deze in vrijwel elke bouwmarkt halen.

 • Gereedschappen:
  inbussleutels, ijzerzaag of slijpschijf, cirkelzaag, schroeven en inbusbouten

Aan de slag

 1. steigerbuizen tafelKniestukken monteren
  Als eerste monteer je de verschillende kniestukken aan de boven- en onderzijde van de poten, de buizen van 32 centimeter. Steek de verticale buizen ongeveer 5 millimeter door in deze koppelingsstukken. In de opening waar nog geen buis in gestoken is, kun je controleren of het op alle plaatsen klopt. Maak het zo dat de buizen overal even ver doorsteken, zodat de tafel kaarsrecht komt te staan.

 2. Liggende buizen bevestigen
  Bevestig de vier liggende buizen van 50 centimeter tussen deze poten en draai de koppelingen vast met inbusbouten.
  De twee zijkanten van de salontafel zijn alvast klaar.

 1. steigerbuizen tafelLengtebuizen bevestigen
  Vervolgens pak je de twee lange buizen die je nu eveneens tussen de twee zijkanten plaatst. Ook deze monteer je samen met bouten en je inbussleutel. Voor je het weet is het onderstel van de nieuwe koffietafel gereed.

 2. steigerbuizen tafelTafelblad maken
  Van houten planken, dit kan steigerhout zijn maar ook andere soorten zijn geschikt (vurenhout bijvoorbeeld), maak je het tafelblad. Laat deze op maat zagen of doe dit zelf met een cirkelzaag. Schuur deze en maak ze stofvrij. Bevestig de planken aan elkaar met de 2 dwarsplanken van 49,5 centimeter die onderaan bevestigt. Houd de binnenmaat van de buizen aan, om niet tegen het probleem aan te lopen dat het niet past.

 3. steigerbuizen tafelTafelblad bevestigen
  Voor je het blad aan het onderstel vastzet kun je er voor kiezen om het te beitsen of met een ander product te behandelen, zoals houtolie. Als het droog is, kun je het blad aan het frame vastmaken met de kapbeugels. Zoals je merkt, is dit een mum van tijd gedaan en heb je een industriële salontafel.

 

Variaties

Het is ook mogelijk om andere soorten onderstellen te maken. Als je online gaat zoeken, kom je veel verschillende tafels tegen, die allemaal heel eenvoudig in elkaar te zetten zijn. De steigerbuizen kun je ook een andere kleur geven. Belangrijk is dat je ze eerst erg goed ontvet, om het reststaal te verwijderen. Zet ze eerst in een grondverf voor gegalvaniseerd staal. Vervolgens dien je ze nog eens te ontvetten en geef je ze daarna een kleur met een speciale lakverf, zoals bijvoorbeeld metaallak. Zo geef een bijzonder accent aan de industriële salontafel.

steigerbuizen-tafel

Tags: , , ,