Duurzaamheid wordt niet alleen in kantoorbouw steeds meer de standaard, maar ook in wonen. Het nieuwe duurzame wonen: in Sterksel is het mogelijk. Initiatiefnemer Jos Lichtenberg heeft het eerste ‘Active House’ van Nederland laten bouwen onder de noemer ‘House of Tomorrow Today’. Een belangrijke stap voor toekomstige woningen. Een Active House is een duurzame, energiezuinige woning, maar heeft wel alle facetten om optimaal te kunnen leven. Daarnaast is het Slimbouwenconcept toegepast, dat uitgaat van vier kernwaarden waaruit een woning is samengesteld: casco (fundering, skelet, vloer), omhulling (dak en gevel), installaties (verwarming) en de inbouw (keuken). Als basisruimte voor het bouwwerk is het atrium gekozen: daarom heen is de structuur van de overige ruimtes bepaald. Het huis is daardoor zichtbaar geïnspireerd door de Romeinse architectuur.

Nieuwe methode

De woning werd ontworpen door KAW/e architecten, in samenspraak met verschillende adviserende partijen. Bij de ontwikkeling van het huis stond de wens van de gebruiker centraal, zowel bij het ontwerp- als bij het bouwproces. Op den duur is een duurzame woning, waarin de bewoner zelf het binnenklimaat en het comfortniveau kan aanpassen, het resultaat. Juist het streven naar de ultieme vorm van comfort is het uitgangspunt van het Active House-concept: veel licht, uitzicht en lucht. Vandaar de grote hoeveelheid ramen. In het begin oogt deze manier van bouwen misschien niet duurzaam, maar naarmate het huis in gebruik wordt genomen, wekt deze methode veel energie op. Vanuit het Slimbouwenprincipe worden voor de vier kernwaardes experts aangenomen. Op die manier ontstaat er een ‘slimmer’ bouwproces en is het proces veel efficiënter. Ook wordt er beter rekening gehouden met materiaalkeuze en bouwtechnieken.

house-tomorrow-sterksel

Optimale controle

Er zijn sensoren geplaatst die het binnen- en buitenklimaat regelen. Je moet daarbij denken aan de temperatuurmeting, het CO2-gehalte en de luchtvochtigheid. Grensverleggende applicaties zijn bijvoorbeeld dat er gecontroleerd ramen open en dicht gaan, om het klimaat optimaal te kunnen beheersen. Bij het ontwerp is ook nagedacht over de flexibiliteit en hoe deze sensoren op logische posities geplaatst worden in het geval van technische mankementen, vervangingen of als er nieuwe updates komen.

Maar er is over meer zaken nagedacht: het lage dak is richting het zuiden geplaatst, zodat zonnepanelen daar optimaal kunnen functioneren. Daarnaast leveren deze panelen stroom die niet alleen voor het huis zelf bestemd is, maar eveneens je elektrische auto oplaadt. Het moderne wonen is geen utopie: Lichtenberg betrekt de woning ook zelf, waarmee hij direct aantoont dat dit een methode is die werkt. House of Tomorrow Today krijgt overigens ook een Bed & Breakfast: leuk om eens te ervaren hoe de woning eruit ziet.

Video

Jos Lichtenberg en bouwmeester Harry van Heeswijk vertellen:

Tags: ,