interieur-googleArchitectenweb organiseert op 18 november 2014 ‘Het Grote Interieurcongres’. Dit evenement draait rondom thema’s als ‘de toekomst van het Nieuwe Werken’ en de ontwikkelingen op het gebied van ‘hospitality’. Veel bedrijven kiezen steeds meer voor deze manier van werken en daarom is een goed ontwerpinterieur noodzakelijk. Verschillende bekende sprekers, zoals Frans van Eersel (Google) Evelyne Merkx (van Merk X), Diederik Fokkema (Fokkema & Partners) en Francesco Messori (D/Dock) doen deze dag hun zegje.

Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken is een fenomeen dat de laatste jaren booming is (al noemen sommigen het een hype) en steeds meer bedrijven stappen over op deze manier van arbeid. Voor degene die geen idee waar het over gaat: het Nieuwe Werken draait om flexibiliteit. Vanuit deze visie kun je werken wanneer en waar jij je er het prettigst bij voelt. Geen vast patroon meer om tussen negen en vijf op kantoor aan je eigen bureautje te zitten, maar juist ook de mogelijkheid hebben om thuis buiten deze tijden aan de slag te gaan. Op deze manier kun je je baan veel beter combineren met je gezinssituatie en werk je productiever. En ook voor bedrijven zelf is het een andere manier om beter met de indeling van de werkplekken om te gaan.

Nieuwe Interieurvisie

Een interieur met een visie werkt beter voor de effectiviteit. Er moet voor deze manier van werken nagedacht worden over hoe de ruimte wordt ingedeeld: zijn er genoeg plekken om actief bezig te zijn, maar creëer je ook ruimtes om groepsbesprekingen en brainstormsessies te houden?

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat de houding van de werknemer belangrijk is en hoe hij zich voelt tijdens de werkzaamheden. Acht uur lang in dezelfde positie zitten is slecht, dus het is goed om zowel zittende- als staande plekken te overwegen. Akoestiek is eveneens een belangrijke factor: slechte akoestiek werkt averechts en heeft een schadelijk effect op de productiviteit. Als laatste punt verlangen werknemers naar een vorm van privacy binnen de omgeving. En dan bedoelt men niet de afbakening van werkplekken zoals bij cubicles. Aan al deze factoren dienen bedrijven zich steeds meer te houden. Vandaar dat ook de rol van interieurdesign verandert. Veel bedrijven denken dat dit buitensporig duur is, maar je kunt ook veel zelf doen. Laatst schreven we een artikel over het maken van een industriële salontafel maar met wat aanpassingen kun je op dezelfde manier ook een prachtig bureau of vergadertafel maken. Het draait om creativiteit!

Nieuw werkveld

Spelen met de ruimtes, zoals het opdelen in compartimenten en het toevoegen van facetten die invloed hebben op het uiterlijk van de wanden, plafonds en vloeren. Transformaties van oude (bedrijfs)panden bestaan al langer en deze metamorfoses zijn voor de interieurarchitectuur enorm uitdagend.
Toch is het uitermate van belang de rust te behouden en dit mee te nemen bij de ontwerpfase. Kernfacet is ‘hospitality’: het welkom voelen, zowel voor personeel als voor klanten en bezoekers. Bij binnenkomst moet direct de visie van de bedrijfscultuur en identiteit herkenbaar zijn. Iedereen moet zich lekker voelen binnen de omgeving.

Congres

Het Grote Interieurcongres wordt gehouden in de ETC Expo in Culemborg met als doel kennisuitwisseling op het gebied van interieurontwerp mogelijk te maken. Architecten, interieurarchitecten, ruimtelijk ontwerpers, adviseurs en opdrachtgevers zijn allemaal welkom. Het evenement start ’s ochtends om 9.30 en eindigt rond 17.30 uur na een uitgebreide netwerkborrel. Bekijk het uitgebreide programma. Kaartjes à 25 euro zijn hier te bestellen.

Tags: , ,