Duurzaam bouwen

Duurzaamheid is tegenwoordig een magisch woord en iedereen wil graag een steentje bijdragen aan het milieu. Vaak zijn duurzame producten zelfs beter en gezonder dan andere producten en dat is eigenlijk voor woningen niet anders. Maar wat is duurzaam bouwen nou eigenlijk precies?

CobhouseHoewel veel mensen duurzaam bouwen zullen associëren met de hoeveelheid energie die verbruikt wordt bij de bouw en de hoeveelheid energie die benodigd is in de woning als die uiteindelijk klaar is, komt er meer bij kijken. Hoewel er uiteraard ook energie wordt bespaard zijn er ook nog enkele andere zaken die duurzaam bouwen interessant maken.

Zo zijn de materialen niet alleen beter voor het milieu, maar zijn het ook materialen die “gezond” zijn en waarmee geen gevaren voor de gezondheid worden gecreëerd. Er zal bij duurzame bouw rekening worden gehouden met het binnenmilieu van een woning. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan goede ventilatie, waardoor vocht, schimmels en de opbouw van schadelijke stoffen wordt tegen gegaan.

Verder wordt er bij het materiaalgebruik ook rekening gehouden met het milieu. Er worden materialen gebruikt die niet uitgeput zullen raken. Materialen die bij de sloop van andere panden hergebruikt kunnen worden zullen bij duurzaam bouwen worden hergebruikt. Tot slot zal is ook de waterhuishouding belangrijk bij duurzame bouw.

Er zijn verschillende strategieën die worden gebruikt bij duurzame bouw. De meest populaire strategieën zijn Trais Energetica, een strategie die zich vooral op energiebesparing richt. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van Trias Ecologica, waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid, Tot slot is ook de Tripple P benadering populair en hierbij wordt vooral naar evenwicht tussen bewoners, het leefmilieu en de economie gezocht.