isolatie-duurzaamIn de bouwwereld is het een trend die ondertussen door iedereen wordt omarmd: duurzaam bouwen is het bouwen van de toekomst. Aan de ene kant onvermijdelijk vanwege de alsmaar toenemende druk op het milieu, maar in deze economisch mindere tijden juist ook vanwege de besparing een aantrekkelijk alternatief. De overheid heeft hierin enkele jaren geleden al het voortouw genomen door alleen nog maar voor kantoren te kiezen die minstens een C scoren op het energielabel. Streven hierbij is om in 2020 nog nauwelijks panden te bezitten die in de categorie F of G vallen. Ook wordt er veel geïnvesteerd in de duurzaamheid van het huidige vastgoed waar vooral wordt gekeken naar de isolatie en het algemeen verbruik om zodanig tot een betere accreditering van het energielabel te komen.

Bouw aan duurzaamheid
Deze ambitie wordt ondertussen door steeds meer bedrijven gevolgd. Vooral wanneer er gekozen wordt voor nieuwbouw, wordt hierbij steeds vaker het duurzaam bouwen als uitgangspunt genomen. Hierbij wordt er tijdens het ontwerpen al gekeken naar mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Daarbij kan gedacht worden aan de keuze van de materialen, die bijvoorbeeld gerecycled zijn. Maar ook de mogelijkheden van dit materiaal wanneer het gebouw weer gesloopt zal worden is iets om rekening mee te houden. Ook isolatie en energiebesparingen zijn hierbij uiteraard belangrijke uitgangspunten.

Naast bouwen ook duurzaam werken
Wanneer het duurzame kantoorgebouw eenmaal betrokken wordt, is het vervolgens wel zaak om ook de werkzaamheden zo milieuvriendelijk als mogelijk in te richten. Zo kan een groene keuze op het gebied van printers en toebehoren als inkt en papier al enorm schelen. Een bedrijf als Microsoft neemt op dit gebied ook veel maatregelen die als voorbeeld kunnen dienen. Zo worden er werkplekken bij medewerkers thuis gecreëerd om zo de impact op het milieu va het woon-werkverkeer te beperken. Ook op het gebied van kantoormeubilair zijn er duurzame alternatieven beschikbaar. Met een beetje inzet kan elk kantoor zo een stuk groener worden!

Tags: ,